Φίλτρο
 • Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν 2ος Καλλιτεχνικός και Συγγραφικός Διαγωνισμός

  81874652 2471751916422760 6448810029628784640 o

  «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν»
  Σχολικό έτος : 2019 ? 2020
  Ανακοίνωση και Οργάνωση του Διαγωνισμού:
  Τα ΓΑΚ Λάρισας διοργανώνουν μαθητικό διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές
  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα:
  «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν»
  Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση http://gak.lar.sch.gr
  Γενικά Αρχεία του Κράτους
  Αρχεία Ν. Λάρισας
  Λάρισα, 13 Νοεμβρίου 2018
  Αρ. Πρωτ.: 288
  1ος Καλλιτεχνικός και Συγγραφικός Διαγωνισμός
  «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν»
  Σχολικό έτος : 2018-2019
  Ανακοίνωση και Οργάνωση του Διαγωνισμού:
  Τα Αρχεία Ν. Λάρισας σε συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνουν σχολικό διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα:
  «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν»
  Στόχοι του Διαγωνισμού:
  ? Ενημέρωση των μαθητών σχετικά με το έργο της υπηρεσίας, και τη σημασία της διατήρησης και διαφύλαξης αρχείων.
  ? Ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας σε θέματα τοπικής ιστορίας.
  ? Να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να εκφραστούν δημιουργικά ως προς το θέμα με όποιον τρόπο επιθυμούν.
  Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν:
  Στο σχολικό διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
  Θεματολογία του Διαγωνισμού:
  «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν»
  Το «τεκμήριο του μήνα» είναι ένα μεμονωμένο τεκμήριο (έγγραφο, φωτογραφία, χάρτης ή άλλο) που τα Γ.Α.Κ. Λάρισας αναρτούν για ένα μήνα στον ιστότοπό τους. Μπορεί να προέρχεται τόσο από τις παλιές συλλογές των Γ.Α.Κ. Λάρισας, όσο και από τα μόλις εισαχθέντα στην υπηρεσία αρχεία και μπορεί να σχετίζεται με ένα έργο, μια γιορτή, ένα γεγονός, μια ιδέα...
  Σκοπός του «τεκμηρίου του μήνα» είναι να λειτουργήσει ως μία ακόμη ενίσχυση της μνήμης, γνωριμίας με την ιστορία και, ταυτόχρονα, να προβάλει τα αρχεία και τις συλλογές των Γ.Α.Κ. Λάρισας.
  Καλούμε τους μαθητές να αντλήσουν έμπνευση από αυτές τις δημοσιεύσεις και να δημιουργήσουν ένα καλλιτεχνικό έργο ή να γράψουν μία ιστορία.
  Το Τεκμήριο του Μήνα μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα μας: http://gak.lar.sch.gr/, και όσοι εκπαιδευτικοί και γονείς επιθυμούν μπορούν να βρουν τις νεότερες αναρτήσεις στη σελίδα των Αρχείων Ν. Λάρισας στο Facebook.
  Προτείνει στα παιδιά:
  Να επιλέξουν ένα ή περισσότερα Τεκμήρια που θα τους κινήσουν το ενδιαφέρον και θα καταφέρουν να συνθέσουν ένα έργο, γραπτό ή καλλιτεχνικό.
  Διαγωνισμός Συγγραφής: Καλούνται να αφηγηθούν μία ιστορία ή να συνθέσουν ένα ποίημα με στοιχεία που θα αντλήσουν από τα Τεκμήρια. Είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ποιες πληροφορίες των Τεκμηρίων θα χρησιμοποιήσουν και πόσο θα εμπλουτίσουν το κείμενο με φανταστικές καταστάσεις.
  Το κείμενο θα είναι έως 1.000 λέξεις, και θα αναφέρουν τα Τεκμήρια που χρησιμοποίησαν.
  Παρακαλούνται οι διαγωνιζόμενοι να στείλουν δύο (2) αντίτυπα του έργου τους.
  Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός:
  Καλούνται να ζωγραφίσουν μια αφίσα εμπνευσμένη από τα Τεκμήρια.
  Η διάσταση της αφίσας πρέπει να είναι σε μέγεθος Α3 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όποια υλικά επιθυμούν οι μαθητές (μαρκαδόροι, κηρομπογιές, κ.α.), όπως επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η τεχνική του κολάζ .
  Οι αφίσες που δεν είναι μεγέθους Α3 δεν θα μπαίνουν στη διαδικασία επιλογής.
  Θα αναφέρεται το/α Τεκμήρια που χρησιμοποιήθηκε.
  Σημαντικές ημερομηνίες :
   
  Προθεσμία παράδοσης των έργων: 12 Απριλίου 2019
  Το τελικό προϊόν που θα προκύψει από τους μαθητές/μαθήτριες θα αποστέλλεται ταχυδρομικώς στα Αρχεία Ν. Λάρισας, Τ.Θ. 1322, 41001, Λάρισα, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@gak.lar.sch.gr.
  Ανακοίνωση των νικητών: Θα πραγματοποιηθεί τελετή βράβευσης των καλύτερων έργων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση των έργων των μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.
  Κριτική επιτροπή:
  Η Κριτική Επιτροπή θα αποτελείται από υπαλλήλους των ΓΑΚ Λάρισας, των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς.
  Επικοινωνία
  Για διευκρινίσεις και πληροφορίες επικοινωνήστε με τα Αρχεία Ν. Λάρισας στο τηλέφωνο 2410 281425, και στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@gak.lar.sch.gr.
 • Εκπαιδευτική επίσκεψη στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα

  76619232 2415918255339460 6531026153329655808 n74503140 2415921432005809 5144598237595828224 o

  Εκπαιδευτική επίσκεψη στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα πραγματοποίησαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης στις 13/11/2019 συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς του σχολείου.

  Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά τα μαχητικά αεροσκάφη στη Μοίρα συντήρησης αεροσκαφών καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αντίστοιχη Μοίρα αλλά και να ενημερωθούν για τη λειτουργία και την επιχειρησιακή δραστηριότητα της μονάδας. Ο Διοικητής της 110 Π.Μ δια εκπροσώπου του απένειμε αναμνηστικό της επίσκεψης στο Σχολείο μας. Ήταν μια επίσκεψη ιδιαίτερα εποικοδομητική καθώς τα παιδιά έλαβαν αρκετές χρήσιμες πληροφορίες απολαμβάνοντας παράλληλα τη φιλοξενία των υπεύθυνων της μονάδας. Τους ευχαριστούμε όλους.

 • ΣΤΟ ΑΕΛ FC ARENA ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

  Μια διαφορετική νότα έδωσαν σήμερα οι φωνές των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης στο AEL FC ARENA. Το αίτημα του σχολείου της ιστορικής κοινότητας Τσαριτσάνης στην ΠΑΕ ΑΕΛ για τον προγραμματισμό της επίσκεψης έγινε αμέσως αποδεκτό και σήμερα Τετάρτη 13/11/2019 οι πύλες του γηπέδου άνοιξαν και υποδέχτηκαν τους μικρούς μαθητές και τους δασκάλους τους.

  Εκ μέρους της ΠΑΕ ΑΕΛ ο κ. Γιάννης Καλογιάννης Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, αλλά και συγγραφέας και ιστορικός της ΑΕΛ, μίλησε στους μαθητές αλλά και στους δασκάλους τους εξιστορώντας τη διαδρομή της ΑΕΛ από την ημέρα ίδρυσής της έως και σήμερα, τονίζοντας ιδιαιτέρως την Τσαριτσανιώτικη καταγωγή του αειμνήστου αρχηγού της ΑΕΛ Γιώργου Μητσιμπόνα, αλλά και τη σημασία του δευτέρου γράμματος του ονόματος της ΑΕΛ, που είναι η ?Ένωση? και τη δύναμη που έχουμε όταν είμαστε ενωμένοι!
  Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΛ κ. Σωτήρη Μάρκου και τον εκπρόσωπο της Γήπεδο Λάρισας ΑΕ κ. Αστέριο Ιακωβίδη στα αποδυτήρια της ομάδας μας, στην αίθουσα συνεντεύξεων, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο, βλέποντας εκ των έσω τη διαδρομή που ακολουθούν οι ποδοσφαιριστές σε έναν αγώνα, αλλά και τις ρετρό φωτογραφίες που κοσμούν τον χώρο των αποδυτηρίων και αποτυπώνουν ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της Βασίλισσας του Κάμπου.
  Με τις καθιερωμένες φωτογραφίες σε όλη την εγκατάσταση, με φωνές και χαμόγελα οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και οι μικροί μαθητές αναφώνησαν «ΑΕΛ» και μας ευχαρίστησαν για την ιδιαίτερη αυτή ημέρα στο AEL FC ARENA!

  Ευχαριστούμε τους πάντες για τη φιλοξενία μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο της ΑΕΛ κύριο Αλέξη Κούγια και τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής του Σχολείου μας κύριο Θέμη Κυριζόπουλο.

 • «Ακαδημία Γονέων» στη Λάρισα

  Η Ολομέλεια του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας αποφάσισε για το σχολικό έτος 2019-20 την πραγματοποίηση σειράς ενημερωτικών / επιμορφωτικών συναντήσεων προς γονείς με τον τίτλο «Ακαδημία Γονέων». Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Λάρισα. Η «Ακαδημία Γονέων» Λάρισας καθώς και οι άλλες «Ακαδημίες» που πραγματοποιούνται στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας (Βόλος, Τρίκαλα και Καρδίτσα) συνδιοργανώνονται από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Θεσσαλίας με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Οργανισμό «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) καθώς και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SELMA.

  Το πρόγραμμα στην πόλη μας υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας,  τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Αντιπεριφέρειας Λάρισας, του Δήμου Λαρισαίων, του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρισας και των Δομών που εκπροσωπούνται από τις/τους εισηγήτριες/εισηγητές στα μαθήματα (Μονάδα Εφηβικής Υγείας ? Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κέντρο Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Λάρισας). Την ευθύνη οργάνωσης και υλοποίησης της «Ακαδημίας Γονέων» στη Λάρισα έχει η Δρ Ελένη Ξυνοπούλου, Αναπληρώτρια Οργανωτική Συντονίστρια του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας και Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κλάδου Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

  Το πρόγραμμα «Ακαδημία Γονέων» έχει σαν στόχο την ενημέρωση και στήριξη των Γονέων σε θέματα συμπεριφοράς και υγείας σχετικά με την παιδική και κυρίως εφηβική ηλικία. Οι ομιλητές είναι έγκριτοι επιστήμονες με κύρος και εμπειρία από το χώρο της Υγείας. Θα πραγματοποιηθούν 8 μηνιαίες συναντήσεις, κάθε Τρίτη (ακολουθεί το πρόγραμμα), ώρα 18:00 ? 20:00 στις οποίες θα προσφέρεται και ενημερωτικό υλικό στους γονείς.

  Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων μπορούν να  γίνονται με τους ακόλουθους τρόπους:

  α) ηλεκτρονικά στην φόρμα  https://forms.gle/spGV4ccWbWj8ZRvw9,

  β) με την κατάθεση αίτησης στο γραφείο του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας στη Λάρισα Ηπείρου & Ανθ. Γαζή (ισόγειο 1ου Γυμνασίου Λάρισας) στην κα Κωνσταντίνα Λούκουτου και,

  γ) τηλεφωνικά στο 2410619344 από την Πέμπτη 07/11/2019 έως και την Πέμπτη 14/11/2019.

  Παρακαλούμε οι Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους Εκπαιδευτικούς καθώς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε αυτή η νέα δράση που συνδιοργανώνεται από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας με τους παραπάνω επιστημονικούς φορείς να αποτελέσει μια ουσιαστική πρόταση για την ενημέρωση εκπαιδευτικών και γονέων σε κρίσιμα ζητήματα συμπεριφοράς και υγείας των εφήβων.

  ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ: Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρισας (Παπακυριαζή 44, 2ος όροφος).

       Η Σ.Ε.Ε. για την Αειφορία                                                    Ο Οργανωτικός Σ.Ε.Ε.

                                                                                                  ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

              (Τ.Υ.)                                                                                (Τ.Σ.Υ.)

         Δρ Ελένη Ξυνοπούλου                                                         Δρ Βασίλης Κωτούλας

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

                                     

  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

  ΘΕΜΑ - ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

  1η Συνάντηση

  Τρίτη 19/11/2019

  Ώρα 18:00 ? 20.00

  - Άρτεμις Παπαδημητρίου PhD - Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου Προσχολικής Αγωγής - Ενδείξεις δυσκολιών μάθησης

  - Κωνσταντίνος Μ., Ντίνας PhD - Συντονιστής Εκπ/κού Έργου Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης - Επικοινωνιακά προβλήματα Συμπεριφοράς

  - Βασίλειος Κωτούλας PhD - Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας - Ο γονεϊκός ρόλος στο υποστηρικτικό πλαίσιο προς τα παιδιά που εκδηλώνουν δυσκολίες μάθησης

  2η Συνάντηση

  Τρίτη 3/12/2019

  Ώρα 18:00 ? 20.00

  «Η συμβολή όλων μας στη διακοπή του καπνίσματος»

  ΚΙ Γουργουλιάνης
  Καθηγητής Πνευμονολογίας
  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

  3η Συνάντηση

  Τρίτη 14/1/2020

  Ώρα 18:00 ? 20.00

  «Επιδημία" παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους: Προεκτάσεις του φαινομένου και τρόποι αντιμετώπισης»

  Δρ. Μαρία Παπαγιάννη

  Παιδοενδοκρινολόγος

  Ακαδημαϊκή Υπότροφος Γ' Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ

  4η Συνάντηση

  Τρίτη 4/2/2020

  Ώρα 18:00 ? 20.00

  «Συζητώντας για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV , το εμβόλιο και για θέματα σεξουαλικής υγείας και συμπεριφοράς των εφήβων»

  Θωμάς Ρετσιάνης

  Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

  5η Συνάντηση

  Τρίτη 3/3/2020

  Ώρα 18:00 ? 20.00

  «Προβλήματα υγείας των εφήβων-ο γιατρός με τον έφηβο»


  Νικόλαος Σκεντέρης
  παιδίατρος-ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής
  Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής
  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

  6η Συνάντηση

  Τρίτη 7/4/2020

  Ώρα 18:00 ? 20.00

  «Άγχος Εξέτασης στους μαθητές Λυκείου που κατοικούν σε αστικά και ημιαστικά κέντρα στην περιφέρεια Θεσσαλίας»

   Δήμητρα Παπαστεργίου, ψυχολόγος MSc υπ. Διδάκτωρ ΠΘ.

  Ελένη Ξυνοπούλου PhD ? Αναπλ/τρια Οργανωτική Συντονίστρια ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας

  7η Συνάντηση

  Τρίτη 5/5/2020

  Ώρα 18:00 ? 20.00

  «Ομαλή μετάβαση στην ενήλικη ζωή»

  Ειρήνη Κουφάκη, Ψυχολόγος,

  Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

  8η Συνάντηση

  Τρίτη 2/6/2020

  Ώρα 18:00 ? 20.00

  Συμπεράσματα και αποτελέσματα από το πρόγραμμα «Ακαδημία Γονέων»

  Δρ Γεώργιος Δοδοντσάκης

  Περιφερειακός Διευθυντής

  Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

                                                 

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ  Τ.Κ. 40200
Τηλ: 2493081204   Φαξ: 2493081204
email: dimtsarlar@sch.gr