Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Η φωνή του Κωνσταντίνου Οικονόμου δεν έσβησε. Αντέχει στο χρόνο γιατί κρύβει μέσα της ό,τι αληθινό, ό,τι ευγενές, ό,τι υψηλό, ό,τι ελληνορθόδοξο, γι? αυτό συνεχίζει και θα συνεχίζει να τιμάται  στη γενέτειρα του, την Τσαριτσάνη. Οι εκδηλώσεις, που έγιναν φέτος, προς τιμή του Μεγάλου Διδασκάλου του Γενους, Κωνσταντίνου Οικονόμου, αλλά και του ήρωα-Μάρτυρα του Μεσολογγίου, Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ,   με ιδιαίτερη επισημότητα και με θρησκευτική λαμπρότητα, όπως «προστάζει» το Τυπικό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, αλλά και με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή κόσμου, αν και ο καιρός ήταν βροχερός, άρχισαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον κατάμεστο ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Τσαριτσάνης, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

 

 Σε περίοπτη θέση υπήρχαν αναθήματα, λείψανα, η Μίτρα και τα ιερά Άμφια του Κων/νου Οικονόμου, που, φυλάσσονται έως και σήμερα. Αμέσως μετά έγινε η λιτανεία των Ιερών Εικόνων σε ανάμνηση της αναστήλωσης τους. Γεγονός που επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρη στην αποφασιστική συμβολή της αυτοκράτειρας και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 ? 843 μ.Χ.).  Στη συνέχεια αναπέμφθηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Τσαριτσανιώτη Διδασκάλου του Γένους πρωτοπρεσβυτέρου Κων/νου Οικονόμου και των αρχιερέων Κυρίλλου, Ιωσήφ, Γερμανού, Πολυκάρπου και έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ  που στήθηκε στο προααύλιο του Ναού.

Κατά τη διάρκεια της Θειάς Λειτουργίας τιμήθηκαν οι μαθητές που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς που διοργάνωσαν: η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (μαθήτρια Δημοτικού) και η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Τσαριτσάνμης-Βαλέτσικου (δυο μαθητές Γυμνασίου).  Ακολούθησε δεξίωση στην «Οικονόμειο Σχολή» για τις αρχές και τον κόσμο. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της κωμόπολης η καθιερωμένη συνάντηση χορευτικών. Σε όλες τις εκδηλώσεις έδωσε το παρόν το ΣΧολείο μας με τους μαθητές του και τους εκπαιδευτικούς του.


Για την Τσαριτσάνη η σημερινή μέρα, η Κυριακή της Ορθοδοξίας,  25 Φεβρουαριόυ 2018, είναι ξεχωριστή γιατί τιμώνται μνηονεύονται εξαιρέτως τα τεκνα της, οι υπέρμαχοι μαχητές της Ελευθερίας του Γένους και της Ορθοδοξίας, ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμου και ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, που με μοναδική δύναμη λόγου, με προφητική παρρησία και μαρτυρικό φρόνημα υπερασπίσθηκαν τα Δίκαια της Εκκλησίας και την υπόθεση της Πατρίδας.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ  Τ.Κ. 40200
Τηλ: 2493081204   Φαξ: 2493081204
email: dimtsarlar@sch.gr