καλό  καλοκαίρι!

 

Οι γονείς να έχουν υπόψη τους τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης:

 

• Μάθετε στα παιδιά σας πως, ό,τι διαβάζουν ή βλέπουν στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αληθινό και ενθαρρύνετε τα να σας ρωτούν εάν έχουν αμφιβολίες.

• Ελέγξτε τη δραστηριότητα του παιδιού σας στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας προηγμένο λογισμικό Διαδικτύου. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να φιλτράρετε το επικίνδυνο περιεχόμενο, να καταγράφετε τις τοποθεσίες που επισκέπτεται το παιδί σας και να μάθετε τι κάνει εκεί.

• Πάντοτε να συνδέεστε στο Διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά σας, όταν αυτά είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.

• Προσθέστε αποδεκτές «τοποθεσίες» στη λίστα αγαπημένων (favorites) για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά σας.

• Χρησιμοποιήστε λογισμικό που να αποκλείει τα ενοχλητικά αναδυόμενα «παράθυρα», για να προστατέψετε με αυτό τον τρόπο τα παιδιά σας.

• Είναι προτιμότερο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών, για να ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος από εσάς. Το μέτρο κάνει τον ανήλικο χρήστη του Η.Υ. να αισθάνεται ότι δεν είναι ελεύθερος και ανεξέλεγκτος.

• Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν εργαλεία επικοινωνίας όπως, δωμάτια επικοινωνίας chat rooms, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο e-mail και άμεσα μηνύματα όπως το msn messenger διατρέχουν τον κίνδυνο να επικοινωνήσουν με ένα διαδικτυακό διαφθορέα.

Επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από τους γονείς για μείωση του κινδύνου και για την προστασία των παιδιών από τη χρήση του Διαδικτύου:

• Εφαρμογή φίλτρων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

• Οι γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά τους ότι όταν κάτι τους φαίνεται περίεργο στο Διαδίκτυο, να τους το αναφέρουν. Το αναγνωριστικό τους όνομα ποτέ δεν πρέπει να αποκαλύπτει τα προσωπικά τους στοιχεία ή να είναι ερωτικού περιεχομένου.

• Τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμερα ότι εάν κάποιος αρχίσει να τους υποβάλλει ερωτήσεις ερωτικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο ή τους ζητά εμπιστευτικές πληροφορίες, τότε να διακόπτουν την επικοινωνία μαζί του και να ενημερώνουν τους γονείς τους Γενικά οι χρήστες του Διαδικτύου:

• Ουδέποτε να αναφέρουν σε αγνώστους τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλες προσωπικές τους πληροφορίες • Ουδέποτε να δίνουν προσωπικά τους στοιχεία, στοιχεία της ταυτότητας τους, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών

• Ποτέ να μην διευθετούν συνάντηση με άγνωστους διαδικτυακούς φίλους για τους οποίους έχουν αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις τους

• Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις web cameras. ΠΟΤΕ να μην αφήνονται σε λειτουργία όταν δεν τις χρειαζόμαστε. Καλύτερα να καλύπτονται όταν δεν τις χρειαζόμαστε. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΙΝΤΕΟΓΡΑΦΕΙ Ή ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ Κάθε μέρα, χιλιάδες χρήστες πέφτουν θύματα κάποιας διαδικτυακής απάτης, είτε λόγω κάποιου κακόβουλου λογισμικού που έδωσε πρόσβαση στον υπολογιστή σε επιτήδειους, ή δίνοντας προσωπικά τους στοιχεία σε αμφιβόλου αξιοπιστίας ιστοσελίδες ή σε πρόσωπα, τα οποία έχουν σκοπό να εξαπατήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τον χρήστη. Ιδιαίτερα τα παιδιά και τα νεαρά άτομα, τα οποία χρησιμοποιούν ευρέως το διαδίκτυο, αποτελούν και την πλέον ευάλωτη κατηγορία χρηστών του, ενώ συχνά θύματα οικονομικής απάτης πέφτουν εμπορικές επιχειρηματικές

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ  Τ.Κ. 40200
Τηλ: 2493081204   Φαξ: 2493081204
email: dimtsarlar@sch.gr